Rámečky

Vše kolem software pro fotografii

Rámečky

Příspěvekod karcer » 22 říj 2010, 23:39

Pořád jsem pokukoval a říkal si že bych si měl dělat kolem fotek rámečky protože to prostě vypadá líp,tedy ve většině případů ale moje vrozená lennost mi velela že se na to mám ... a tak jsem odolával až do dnešních dní kdy jsem se rozhodnul k činu.
Potřeboval bych poradit od zkušenějších jak nejlépe v PS vytvořit "průsvitnej" rámeček kolem fotky.
Jde mi o to aby mi rámeček vstupoval několik mm do fotky a ta část by byla jakoby průsvitná (takže je v ní vidět vlastně zbytek fotky jen je jakoby rozmazaná tím rámečkem) stejně jako je to na ukázce.
Nechci se opičit po místních profících kteří mají úzkej bílej a pak černej tak bych vyzkoušel tento protože vypadá taky moc pěkně i když ten bíločernej bude asi nejlepší ;)

No aspon se budu moc chlubit pěkným rámečkem kterým skryji že ty fotky pod ním nestojí za nic :lol:

Obrázek
Uživatelský avatar
karcer
 
Příspěvky: 2288
Registrován: 21 říj 2009, 23:58
Bydliště: Maroubra

Re: Rámečky

Příspěvekod Fox_25 » 23 říj 2010, 02:06

Onone PhotoFrame.
Lehce se používá, občas s ním fotošop spadne a má pěkné rámečky kterých je dost, samozřejmě funguje průhlednost.
Dá se koupit za 160USD, pak je nějaká free verze Lite a taky existuje možnost zabrousit v kalných vodách internetu.

http://www.ononesoftware.com/detail.php?prodLine_id=18
Pentax K100D+Canon EOS 5D.
Revueon 1:1,7 f=55mm-Revueon special 1:2,8 f=135mm
CZJ pancolar 1:1,8 f=55mm-CZJ flektogon 1:2,8 f=35mm
Pentacon 1:4 f=200mm-orestor 1:2,8 f=135mm preset verze
Tair S3 1:4,5 f=300mm - fotopuška
spousty heliosů a další fotovýbavy
Fox_25
 
Příspěvky: 166
Registrován: 04 říj 2009, 12:39
Bydliště: Zlínský kraj

Re: Rámečky

Příspěvekod karcer » 23 říj 2010, 20:18

Díky za radu.Raději bych nějakej tutorial jak to jde v photoshopu.
Stáhnul jsem si:
http://www.autofx.com/products/pge/detail.html je to takový menší plug-in do PS :D
Jeho 6 verzi (asi 1.3 GB) jsem zkoušel ale rámečky tam byli fakt hodně ulítý a já raději decentní.Asi bych je tam nějak nakonec vyrobil ale myslím že PS to bude umět taky.
Jen pro info,ta platinová verze je taky na netu "free" a ta má dokonce 3 nebo 4 GB.Takže rámečků tam bude nesmysl
Uživatelský avatar
karcer
 
Příspěvky: 2288
Registrován: 21 říj 2009, 23:58
Bydliště: Maroubra

Re: Rámečky

Příspěvekod Fox_25 » 24 říj 2010, 00:19

Tak si udělej novou vrstvu(třeba bílou), tam rámeček, bílí střed smaž a přes krytí zprůhledni. Přes libovolnou transformaci poupravíš velikost atd. Je to nejjednodušší způsob co mě teď napadl.
Pentax K100D+Canon EOS 5D.
Revueon 1:1,7 f=55mm-Revueon special 1:2,8 f=135mm
CZJ pancolar 1:1,8 f=55mm-CZJ flektogon 1:2,8 f=35mm
Pentacon 1:4 f=200mm-orestor 1:2,8 f=135mm preset verze
Tair S3 1:4,5 f=300mm - fotopuška
spousty heliosů a další fotovýbavy
Fox_25
 
Příspěvky: 166
Registrován: 04 říj 2009, 12:39
Bydliště: Zlínský kraj

Re: Rámečky

Příspěvekod karcer » 04 lis 2010, 02:02

Je to na mě mooc složitý...Udělám novou vrstvu a pak jsem v háji.To bych musel mít krok po kroku :oops:
Já zvládnu akorát to s ctrl+alt+c atd. Ale je nanic to dělat s každou fotkou.
Víte jak aspoň na tohle udělat macro?Jestli je to moc složitý tak to nedám jedině že by jste se smilovali a napsali to step by step :)
Uživatelský avatar
karcer
 
Příspěvky: 2288
Registrován: 21 říj 2009, 23:58
Bydliště: Maroubra

Re: Rámečky

Příspěvekod Fox_25 » 05 lis 2010, 00:59

A normální rámeček v PS umíš? Pokud ano tak zbytek je "hračka".
Pentax K100D+Canon EOS 5D.
Revueon 1:1,7 f=55mm-Revueon special 1:2,8 f=135mm
CZJ pancolar 1:1,8 f=55mm-CZJ flektogon 1:2,8 f=35mm
Pentacon 1:4 f=200mm-orestor 1:2,8 f=135mm preset verze
Tair S3 1:4,5 f=300mm - fotopuška
spousty heliosů a další fotovýbavy
Fox_25
 
Příspěvky: 166
Registrován: 04 říj 2009, 12:39
Bydliště: Zlínský kraj

Re: Rámečky

Příspěvekod karcer » 05 lis 2010, 01:33

No používám na ně klávesovou zkratku ctrl+alt+c..Žádný vrstvy
A rád bych to nějak automatizoval
Uživatelský avatar
karcer
 
Příspěvky: 2288
Registrován: 21 říj 2009, 23:58
Bydliště: Maroubra

Re: Rámečky

Příspěvekod karcer » 19 lis 2010, 03:18

Už jsem našel co jsem hledal... Je to pěkně rozepsané pro blba jako jsem já

Je to návod jak udělat "Akci"
Autor to napsal původně pro zmenšení ale bude to funfovat i na rámečky.Jen místo růžové dosadíte akci pro rámečky :)

1) v adresari, kde mate fotografie si zalozte podadresar -třeba rámečky"miniatury"
2) spustte Photoshop
3) zobrazte si paletku Akce (Actions)
4) Otevřete jednu fotografii
5) Zalozte novou akci
a) v pravem hornim rohu paletky akce je ikonka
b) vyberte "Nova akce"
c) akce se nyní zacne nahravat, coz poznate podle zmacknuteho
tlacita "record" dole v paletce.
6) Fotografii zmensete nejlepe pomoci Obraz/Velikost obrazu (CTRL+ALT+I)
a) pouzijte podle potreby bud % zmenseni
b) nebo zmenseni na presny rozmer (potom pozor na stejnou orientaci
fotek)
7) fotografii doostrete (Filtr/Zostreni/Doostrit...)

8) Ulozte do adresare miniatury (ponechte stejny nazev)
a) bud pomoci prikazu Ulozit jako (CTRL+SHIFT+S)
b) nebo Uloz pro web (CTRL+ALT+SHIFT+S)
9) zavrete obrazek (nechcete ukladat zmeny)
10)Zastavte nahravani akce pomoci tlacitka stop (ctverecek) v paletce Akci

Nepovinny mezikrok 1 - Spustte napovedu

11)Zvolte Soubor/Automaticky/Davka
12)Vyberte si vami nahranou akci a zvolte prislusny adresar pro zpracovani
(bez podadresaru)
13)Vypnete vystrazne dialogy
14)Spustte a potvrdte pripdane prepsani 1. fotografie

Nepovinny mezikrok 2 - Vyuzijte casu zpracovani fotografii a proctete si
napovedu k akcim

Paráda :mrgreen:
Uživatelský avatar
karcer
 
Příspěvky: 2288
Registrován: 21 říj 2009, 23:58
Bydliště: Maroubra

Sdílení stránky na sociálních sítích






Zpět na Software a úprava fotografií

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník