Canon EOS 5D

DSLR, SLR, RF...

Canon EOS 5D

Příspěvekod Fox_25 » 23 črc 2010, 13:07

Ahoj, potřeboval bych pár rad s tímto fotoaparátem. Pořídil jsem si jeden ojetý kousek za podle mě přijatelnou cenu ale proti Pentax K100D je natolik odlišný že v pár věcech tápám.

Jako první mě štve že když kontroluji snímky(raw) v irfanwiev tak se zobrazuje jejich malý náhled(4MPix místo 13MPix) tzn že nemůžu rychle promazat neostré foto. Dá se s tím něco dělat nebo jaký jiný podobný prohlížeč mám použít?
Potom čím dostat z těla fotky? Mám sice uni čtečku ale ta je pomalá a já bych rád alespoň rychlost USB2, průvodce skenery a fotoaparáty snímky nevidí a photoshop je taky neotevře.
Taky by se hodil český manuál, tápu v custom settings.

Jinak musím říct že proti K100D je to krásná změna, žádný crop factor, můžu si pohrát s hloubkou ostrosti jak chci, foťák se skvěle drží protože to není žádný prcek a hlavně fotky mají krásnou dynamiku.

Díky za rady.
Pentax K100D+Canon EOS 5D.
Revueon 1:1,7 f=55mm-Revueon special 1:2,8 f=135mm
CZJ pancolar 1:1,8 f=55mm-CZJ flektogon 1:2,8 f=35mm
Pentacon 1:4 f=200mm-orestor 1:2,8 f=135mm preset verze
Tair S3 1:4,5 f=300mm - fotopuška
spousty heliosů a další fotovýbavy
Fox_25
 
Příspěvky: 166
Registrován: 04 říj 2009, 12:39
Bydliště: Zlínský kraj

Re: Canon EOS 5D

Příspěvekod Marten264 » 24 črc 2010, 09:14

Průvodce by to měl bez problémů vidět - podívej se do nastavení - Communication - print/PTP - je správně.

S C. Fn je zábava -možná na celý život - český návod od Canona fantazie :?

Pokud necvakáš stovky fotek - ukládej současně RAW i Jpeg , rychlou prohlídku dělám Jpeg v XnView a Rawy mažu dodatečně. Lze použít Zoner 12 - musíš si stáhnout podporu ze stránek Canona a pak to jde rovnou. Ten Photoshop by to měl taky umět :?:

Hodně úspěchů foťák je to super.
MOG-Orestor 135/2,8,Trioplan 100/2,8,Oreston 50/1,8,Lydith 30/3,5, Jap. Revuenon 55/1,7,55/1,4,28/2,8,Yashinon 75-230/4,5, CZJ Flektogon 35/2,8,Tessar 50/2,8 T, USSR Tair 35 300/4,5, Jupiter 37A, 11, Leica TELYT 180/3,4,
Marten264
 
Příspěvky: 436
Registrován: 26 zář 2009, 08:26
Bydliště: Tábor

Re: Canon EOS 5D

Příspěvekod Voris » 24 črc 2010, 16:35

Raw se nechá pohodlně kontrolovat v DPP pomocí Quick Check Tool. Zobrazí ti to fotky 1:1, oznámkuješ si je a špatné pak hromadně smažeš.
Voris
 
Příspěvky: 11
Registrován: 08 pro 2009, 21:25

Re: Canon EOS 5D

Příspěvekod Tezkorici » 13 úno 2016, 15:40

Ahojte,

chcel by som sa opýtať, či náhodou nemáte niekto konkrétnu skúsenosť s Canonom 5D a týmito sklami (ten prvy topic o kompatibilite niektorych kusov som si precital a ta tabulka ma vobec nepotesila :( Preto sa pytam tu, na Vase skusenosti.) Tie skla co mam :
Pancolar 50 1,8 (stará verzia, thoriove zlte sklo, 8 lamel clony, no celkom ostry ako britva)
Primoplan 58 1,9 (verzia s S a red V, ten trosku vacsi)
Helios 44-2 (uplne asi najklasickejsi)
Tair 11a
Tessar 50 2,8 (strieborna hlinikova verzia, 14 lamel clony, malinky prtavy, no krasny bokeh)
Biometar 80 2,8 (ziadny extra bokeh, no neskutocna ostrost).

Zaujimali by ma vase skusenosti na tom FF tele, lebo uvazujem o kupe 5D. Ide o to, ze su to moje oblubene objektivy, ktore som pouzival na 40D-cku a chcel by som ich vyskusat na FF, ale dost sa pise o tom, ze zavadzaju zrkadlu v tele fotoaparatu. Chcem sa opytat, to sa s tymi sklami nebude dat fotit na FF vobec? Alebo je to len v urcitom rozsahu (zrejme u kazdeho skla iny)? Ja fotim viacmenej len zatisia a pripadne by som ich chcel na portrety, takze na nekonecno by som zrejme vobec neostril. Len mam obavy, ci sa bude dat fotit potret bez toho aby som musel stale uvazovat, ci sa mi nerozmlati zrkadlo o ten objektiv. AK by ste mali nejake skusenosti, rady, tak Vam budem moc vdacny :)

PS: Do zalohy mam Pentax k5IIs, ale to mam len na krajinu, tieto stare skla by som chcel vyuzit naplno (ich krasny bokeh), tak preto by som rad skusil FF. Na tom Pentaxe som ich este vobec neskusal.
Tezkorici
 
Příspěvky: 24
Registrován: 18 říj 2010, 16:58
Bydliště: Považská Bystrica (Slovensko)

Re: Canon EOS 5D

Příspěvekod krteczech » 14 úno 2016, 11:20

Stačí vyzkoušet. Našroubovat redukci, objektiv dát na nekonečno a sledovat jestli se zadní část vysune nad redukci. Jestliže to trčí víc jak cca 1 mm tak to bude mlátit zrcátko.
Z mé zkušenosti Pancolary 50, Primoplany 58 se budou chytat. 80 mm a výš už nechytá snad nic. Dá se to preventivně ošetřit širší redukcí nebo nejmenším mezikroužkem aby zadní člen víc nevyčníval a tudíž neohrožoval zrcadlo.
Mám 5DII a na nekonečno fotím přes živý náhled takže tohle neřeším.
Uživatelský avatar
krteczech
 
Příspěvky: 257
Registrován: 17 říj 2009, 23:37
Bydliště: Praha 4

Re: Canon EOS 5D

Příspěvekod Krápník » 14 úno 2016, 11:58

.(. dosud jsem nezaznamenal případ poškození zrcadla kolizí se zadní částí objektivu .).

... presetový Helios-44-2 bych nahradil novějším typem - např. 44M/44M-4 ...
... na "malý" 12/14-tilamelový Tessar je obecně třeba použít adaptér bez vnitřní příruby -;-
--- pokud by škrtal - stačí podložka (mezikruží z plastu tl. cca 1 mm) mezi objektiv a adaptér ...
... presetový 58mm Primoplan a Pancolar "zebra" pravděpodobně s podložkou -;-
--- závitový 80mm Biometar i 135mm Tair v pohodě ...

... nákup 5D k MF objektivům bych nedoporučil - malý displej s nízkým rozlišením a nemá Live View ...

___ :geek: ___ :ugeek: ___ :geek: ___

Krápník
profesionelní kavárenský povaleč
v končinách Divokého bazaru zvaný Old Secondhand
Uživatelský avatar
Krápník
 
Příspěvky: 1778
Registrován: 30 bře 2010, 16:34

Re: Canon EOS 5D

Příspěvekod Tezkorici » 14 úno 2016, 12:13

Ďakujem za radu (a skorú odpoveď).

Práve som skúsil všetky tie objektívy našrobovať na redukciu, všetky som mal na nekonečno, skúšal som samozrejme celý rozsah a neviem čo si mám myslieť. Lebo viacmenej sa žiaden objektív nezasúva moc za tú redukciu, primoplan a tessar sú takmer zarovno s redukciou (vysunuté sú naozaj len minimálne, možno 0,5 milimetra, aj to asi preháňam, naozaj sú takmer zarovno). Horšie to je s pancolarom a heliosom. Tie sa zasúvajú hlbšie, ale stále to nie je nič hrozné (myslím, že max. do 1 mm). Tair vyzerá byť bez problémov. No, asi bude najlepšie si to odskúšať. Ešte ma napadá jedna vec, je možné, že by moja redukcia, ktorú som používal na 40D a 1000D, nepasovala na 5D? Lebo takto sa mi zdá, že sa tie zadné členy naozaj moc nezasúvajú. Ten helios by mohol ísť pokojne "o dum dál". S Pancolarom by som asi neostril na nekonečno.

K samotnému telu 5D - je to najlacnejší dostupný FF pre mňa (keďže len nedávno som kupoval pentax spolu s dvomi sigmami a už by som bol doma za "blázna" do fototechniky), preto uvažujem len o tom. Malý displej by mi nevadil.

Vďaka moc :)
Tezkorici
 
Příspěvky: 24
Registrován: 18 říj 2010, 16:58
Bydliště: Považská Bystrica (Slovensko)

Re: Canon EOS 5D

Příspěvekod Tezkorici » 14 úno 2016, 12:20

Ešte dodám, že redukciu mam klasickú s čipom.

Asi niečo takéto.
http://store.tagotech.com/images/adapter-m42-eos.jpg
Tezkorici
 
Příspěvky: 24
Registrován: 18 říj 2010, 16:58
Bydliště: Považská Bystrica (Slovensko)

Re: Canon EOS 5D

Příspěvekod krteczech » 14 úno 2016, 17:55

Krápník píše:--- pokud by škrtal - stačí podložka (mezikruží z plastu tl. cca 1 mm) mezi objektiv a adaptér ...

Ta podložka je dobrý nápad, tam kde vám vylejzají zadní části o 0.5 mm a víc tak bych vrazil podložku aby se objektiv do redukce nezašrouboval nadoraz.

Čip nikoho nezachrání. Dokonce na každém sklu potvrzuje indikace ostření trochu jinam. Měl jsem víc čipů, dokonce pak i programovatelné čipy kde se nastavuje front-back focus. Ovšem každý má určitou míru tolerance, kdy hlásí že je zaostřeno i když už není. Pokud chcete lépe zaostřit tak jedině živý náhled s lupou. Na 5D to určitě také jde, jen bude větší odpad.
Uživatelský avatar
krteczech
 
Příspěvky: 257
Registrován: 17 říj 2009, 23:37
Bydliště: Praha 4

Re: Canon EOS 5D

Příspěvekod Tezkorici » 14 úno 2016, 18:54

Viem, že na ten čip sa spoľahnúť nedá, vždy sa riadim okom (mám skúsenosť na 40D aj na 1000D s tým istým objektívom to neostrilo rovnako, len orientačne a tak mi bol čip na nič). Ale o tom som nechcel, tú redukciu som spomínal hlavne pre predstavu, lebo Krápnik niečo písal " obecně třeba použít adaptér bez vnitřní příruby", to presne neviem, čo znamená :D Preto som Vám chcel ukázať, čo za redukciu vlastne má, či náhodu nebude problém v nej, či netreba inú. Tak celkovo ste ma ale aspoň trochu potešili. Tak do toho 5D predsa len pôjdem, tých pár úskalí za to zrejme stojí. Dúfam teda, že budem spokojný. V každom prípade vďaka. :)
Tezkorici
 
Příspěvky: 24
Registrován: 18 říj 2010, 16:58
Bydliště: Považská Bystrica (Slovensko)

Sdílení stránky na sociálních sítích





Další

Zpět na Aparáty

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron